українська православна церква

київська митрополія

 

«Спаси і збережи – за спасіння життя ненароджених дітей»

 

20 жовтня з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у столичному Голосіївському Свято-Покровському монастирі було проведено конференцію «Спаси і збережи - за спасіння життя ненароджених дітей». Організаторами заходу виступили Відділ у справах сім’ї Київської єпархії (голова відділу протоієрей Сергій Екшіян), православний громадський протиабортний рух «Спаси і збережи» (керуючий протоієрей Владислав Софійчук) та громадське об’єднання «Вся Україна» (голова Валентин Гиря). У конференції взяли участь заступники Голови Синодального відділу Української Православної Церкви з питань охорони здоров'я та пастирської опіки медичних закладів протоієрей Геннадій Батенко та протоієрей Валерій Коваль та інши священики Київської єпархії, а також лікарі-гінекологи, психологи, науковці з питань демографічних проблем, педагоги, активісти протиабортної діяльності, волонтери.

Відкриваючи конференцію спільною молитвою, протоієрей Сергій привітав всіх присутніх та гостей Києва та зазначив, що відділ плідно співпрацює з усіма громадськими організаціями і рухами Києва, які борються за право на життя ненароджених дітей, проти системи абортизації в державі, адже життя людини починається з моменту її зачаття. Проте, в супереч релігійного ставлення до початку людського життя ще в утробі матері, як свідчить про це Святе Письмо, офіційно на державному рівні вважається початок людського життя лише після материнських родів. Саме ця секулярна ідея панує у світі, породжує величезні демографічні проблеми. Отець Сергій запросив усіх присутніх до активної роботи, передав учасникам конференції благословення Предстоятеля Української Православної Церкви.

Голова православного протиабортного руху протоієрей Владислав Софійчук розповів про вже майже 20-річну роботу організації, яка започаткувала свою діяльність у Свято-Макарівській церкві, в якій ще у 60-х, 70-х та 80-х роках минулого сторіччя проводив велику просвітницьку і духовну роботу з жінками, що постраждали внаслідок цієї проблеми, відомий київський протоієрей Георгій Єдлинський (+1988), син священомученика Михаїла Єдлинського (+1937).

- Кількість подібних трагедій, які відбуваються щодня в країні, порахувати важко, - наголосив отець Владислав. - Відомо, що на 100 новонароджених припадає 149 абортів. Тобто, народжуваність в Україні могла бути вище ніж в два рази і чисельність населення держави не скорочувалася б так стрімко. Щорічно кількість наших співгромадян зменшується на 300 тисяч чоловік, що рівнозначно населенню такого обласного центру, як Чернівці. Катастрофічна статистика! З благословення Предстоятеля нашої Церкви світлої пам’яті митрополита Володимира ми з Божою поміччю започаткували рух «Спаси і збережи». Одна зі складових цього проекту - просвітницька діяльність. Як виявилось, величезна кількість молодих жінок, які не відвідують Церкву, просто не розуміють трагедії аборту і ступінь цього важкого гріха. Тому просвітництво в цьому напрямку має величезне значення. Наприклад, в Чернігові з благословення владики Амвросія в свій час була проведена акція «Тиждень без аборту». Міський транспорт був розклеєний просвітницькими листівками і плакатами. Протягом тижня в лікарнях лікарі відмовлялися робити цю операцію (за медичними показаннями). Владика сам ходив по всіх навчальних закладах зі священиками, лікарями. Отець Владислав розповів також про інші форми роботи в цьому напрямку.

Ґрунтовною і цікавою був виступ наукового працівника Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Світлани Аксьонової, яка у формі порівняльних таблиць навела статистику щодо народжуваності в Україні і світі. Так, порівняно з розвинутими європейськими державами, українські жінки народжують дітей у молодому віці і, не дивлячись на економічні кризи, які переживає Україна, часто бажають мати двоє і більше дітей, хоча у матеріально благополучній Німеччині понад 40 % опитуваних планує мати одну дитину. Тобто, у менталітеті української жінки яскравіше виражене ставлення до сімейних цінностей.

Модератор конференції, координатор протиабортного руху «Спаси і збережи» Олександр Єрух виступив ведучим на дискусійному майданчику за участю лікарів, психологів та активістів руху за збереження дитячого життя. Зокрема, науковий співробітник Інституту педіатрії, акушерства і гінекології, завідуюча відділенням гінекології Ольга Єфименко розповіла, як 20 років тому вона офіційно відмовилась від проведення абортів і за цей період їй вдалося залучити до цієї позиції широке коло медиків-гінекологів.

Обмінялись досвідом своєї роботи також завідуючий гінекологічного відділення Київської лікарні ім. Петра Запорожця Олександр Ломикін, а також закордонні гості - науковий працівник Московського інституту психології Тетяна Попова, та відомий лідер всеросійського руху «За життя» Сергій Чесноков.

У другій половині дня конференція продовжила роботу по секціях: «Майстер-клас з передабортного консультування», «Майстер-клас просвітницької діяльності руху» та «Стратегічна сесія з Сергієм Чесноковим» .

Після проведення підсумків конференції було прийнято відповідні рішення, намічено плани подальшої спільної роботи Української Православної Церкви по захисту сімейний цінностей і збереженню ненароджених дітей, з громадськими організаціями, медичними та педагогічними закладами, психологічними службами.